Čitajte o iskustvima i razmišljanjima...
Čitajte o iskustvima i razmišljanjima...

Biljni proteini popularniji

17. studenog 2021.

Podaci ankete međunarodne V-oznake iz 18 europskih zemalja pokazali su da su biljni pripravci poput bjelančevina graška, riže ili krumpira izrazito privlačni potrošačima proizvoda sportske hrane, bjelančevina i raznih drugih dodataka prehrani. U uzorku od 18 000 potrošača takvih proizvoda ispitano je i 1000 Hrvata. Stoga ne čudi da bi krajem ove godine svoje proizvode trebala ponuditi tržištu hrvatska tvornica NUTRIS tech u blizini Slatine, prva tvornica u Europi za proizvodnju bjelančevina, škroba i vlakana iz boba i krumpira.

Veliko zanimanje potrošača pokazuju i rezultati istraživanja jer u odgovorima koje je V-oznaka dobila od čak 180 000 državljana Europske unije, 71 posto ispitanika biljne bjelančevine označilo je kao privlačne, a u velikom postotku označili su i protein riže, krumpira, pšenice, graška, soje, alge i konoplje. Tim podacima potvrdili su da im je biljna verzija proteina draža od najčešćeg proteina na tržištu, onog dobivenog iz sirutke. Nedavno istraživanje dokazalo je da se uz konzumaciju proteina sirutke vežu moguće nuspojave poput osipanja aknama, a konzumacija je u nekim slučajevima povezana i s bolestima jetre te problemima s bubrezima i crijevima.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija