Potražite pomoć prijatelja vegana
Potražite pomoć prijatelja vegana

Vegan buddy

Svi ponekad trebamo pomoć, potporu i savjet na putu prema savjesnijem, suosjećajnijem i održivijem življenju. Vegan buddy je tu da ti kroz druženje i razgovor pruži dodatno znanje, poticaj i motivaciju za prelazak na veganski način života.

Želiš prijeći na veganstvo, no ne znaš kako? Tražiš konkretne odgovore na svoja pitanja o prehrani? Okolina ne razumije tvoj izbor i trebaš potporu istomišljenika? Nemaš inspiracije za spremanje klope? Odaberi svog Vegan buddyja sada!

prijavite se

- Vegan buddyji -

 • Emanuela Poturica

  Emanuela Poturica

  Pozdrav, zovem se Emanuela i veganka sam od 2016. godine. Radim za neprofitnu nevladinu organizaciju Prijatelji životinja, osnovanu 2001. godine s ciljem promicanja zaštite i prava životinja kao i veganstva, kao etičkog, ekološkog i zdravog načina života. Voljela sam životinje od ranog djetinjstva i uvijek sam im pomagala kad bih ih pronašla na ulici ili kada bi mi dolutali u dvorište. Odrasla sam u obitelji koja je konzumirala životinjske proizvode te sam jela meso do svoje 18 godine. Nakon što sam pogledala snimku od Prijatelja životinja na kojem se prikazuju zečevi kojima deru krzno, odmah sam postala vegetarijanka, doslovno preko noći. Shvatila sam da sam kao veliki ljubitelj životinja izuzetno licemjerna jer ih u isto vrijeme jedem. Prošlo je još nekoliko godina dok nisam saznala za veganstvo, koje sam odmah prigrlila kao životni stil kojeg želim živjeti. Bila je to najbolja odluka u mom životu koja mi ga je promijenila na bolje i osvijestila me za mnoge stvari koje do tada nisam znala. Životinje su naši prijatelji i suputnici i mi smo odgovorni za njih. Moramo biti njihov glas i boriti se za njihova prava. Veganstvo je budućnost kojoj bismo svi trebali težiti ako nam je stalo do našeg opstanka na ovoj planeti. Ako želite biti superheroj, birajte veganstvo svaki dan. Ovdje sam da vam pomognem :)

 • Dunja Farkaš

  Dunja Farkaš

  Bok, ja sam Dunja. Od 2009. volontiram u udruzi Prijatelji životinja, a veganka sam od 2010. godine. Prije toga bila sam vegetarijanka, no nakon što sam počela volontirati, ubrzo sam shvatila da to jednostavno nije dovoljno. Oduvijek jako volim životinje i najednom sam shvatila koliko je licemjerno da neke životinje mazim i pazim, a druge jedem. Žao mi je samo da taj korak nisam napravila i ranije. Biti vegan danas je lakše nego ikada. Zamjene za meso i mliječne proizvode mogu se naći u gotovo svakoj trgovini, jako su raznolike i svatko tu može naći nešto za sebe. A i puno toga možemo napraviti sami doma. Ne mogu zamisliti recept koji se ne bi mogao veganizirati. Otkad sam veganka i više pazim kakvu hranu unosim u sebe, puno sam naučila i o prehrani općenito i kako pravilno kombinirati namirnice. Kao Vegan Buddy, tu sam da ti pomognem kako bi ti tranzicija bila što lakša, od nošenja s reakcijama okoline pa sve do ukusne pečenke i slasnih mafina! 

 • Tijana Popivoda (1979.)

  Tijana Popivoda (1979.)

  Zovem se Tijana Popivoda. Radim u udruzi Prijatelji životinja, živim u Zagrebu i veganka sam od 2015. godine. Odluku da postanem veganka smatram jednom od najznačajnijih odluka u svojem životu i svojom životnom prekretnicom te mi je beskrajno žao što taj korak nisam napravila ranije. Bila sam vegetarijanka oko 12 godina, bez neke prevelike svijesti o realnosti u kojoj životinje žive. Razlozi mojega prelaska na veganstvo bili su etičke prirode, ali sam s vremenom počela osjećati i puno neočekivanih dobrobiti za svoje zdravlje. Veganstvo i veganski aktivizam upotpunjuju mi smisao života, ali me inspiriraju i da brinem više o sebi. 

  Moja podrška, kao Vegan Buddice, ide u pravcu preuzimanja odgovornosti za sebe same kroz promjenu koju stvaramo u svijetu. Radujem se biti podrška svima koji su u procesu prelaska na vegansku prehranu ili pak promišljaju tu mogućnost. Rado ću odgovoriti na pitanja i svim  veganima i vegankama, ako ih imaju, te sa svima podijeliti i svoja osobna iskustva na ovu temu i pokušati biti podrška na putu koji nije uvijek lagan.  

   

      

 • Anita Petrović (1974.)

  Anita Petrović (1974.)

  Ja sam Anita i imam 43 godine, radim u banci kao računovođa ali sanjam o svojoj maloj veganskoj slastičarnici jer obožavam kuhati, jesti, a najviše peći kolače. Veganske naravno! Hobi mi je veganiziranje tradicionalnih, domaćih recepata kao što su recimo filane paprike ili pogačice sa čvarcima. :) Sve se može veganizirati pa tako i losos, kajgana ili lazanje. Svi okusi, teksture ili oblici koji su ti poznati i koje voliš mogu se imitirati sa biljnim namirnicama i ničega se ne moraš odreći! Veselim se pomoći svakome tko se odlučio na veganstvo i traži podršku jer to je ključno i svima nam treba zbog činjenice da okolina u kojoj se nalazimo često nema razumijevanja za naše veganstvo. Zato su tu vegan badiji.  ;)

 • Nikolina Plenar (1976.)

  Nikolina Plenar (1976.)

  Moj prvi korak k vegetarijanstvu dogodio se kad sam shvatila da je prilično čudno da obožavam svoje mačke, a istodobno jedem neke druge životinje koje su mi jednako drage i kojima sama nikad ne bih mogla nauditi. Odluka je definitivno pala povodom Vege izazova 2011. godine i već sam tada znala da je moje vegetarijanstvo trajno stanje koje neće završiti nakon tih 30 dana. Štoviše, kroz volontiranje u Prijateljima životinja već nakon nekoliko mjeseci sam se od sebe dogodio i prelazak na veganstvo, iako sam do tada vjerovala da život bez sira nema nikakvog smisla (još uvijek to vjerujem za čokoladu, ali, srećom, postoje veganske verzije). Jedino za čime žalim je što to nisam učinila ranije. Fantastičan je osjećaj koji donosi saznanje da nijedno osjećajno živo biće više ne pati zbog mene i mojih svakodnevnih životnih izbora!

  Ako si ikada pokušao u bilo čemu biti drukčiji, znaš i sam koliko je to zahtjevno jer su društveni pritisci golemi. Isto je i s veganstvom; štoviše, prehrana je posebno osjetljiva tema. Da bi bio vegan, stvarno treba imati muda! :) Pokušaj barem na 30 dana, a Vegan buddy je tu da ti pomogne da prebrodiš sve početne izazove!

Prijavnica za vegan buddy

Polja označena zvjezdicom ( * ) su obavezna.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija