Potražite savjet o pravilnoj prehrani
Potražite savjet o pravilnoj prehrani

- Stručnjaci o veganskoj prehrani -

 • Upit (A. K. D.):

  Je li veganska prehrana potpuno primjerena djeci?

  Odgovor (Mag. nutr. Ivana Šimić):

  Prema službenom stavu Američke dijetetske udruge, veganska prehrana je ne samo potpuno primjerena u svim stadijima života, pa tako i u djetinjstvu, već pruža i određene zdravstvene prednosti pred drugim načinima ishrane. Svjetski poznati pedijatar dr. Benjamin Spock u knjizi „Odgoj i njega djeteta preporučuje upravo vegansku prehranu. Dr. Spock je za svojega života bio član savjetodavnog američkog Liječničkog odbora za odgovornu medicinu (Physicians Committee for Responsible Medicine), čije je znanstveno potkrijepljeno stajalište da je veg(etarij)anska prehrana optimalna za zdravi rast i razvoj djece.

  Za više informacija pročitajte tekstove o veganskoj prehrani djece: Veganska prehrana dobra je za djecu te Djeca vegetarijanci u Hrvatskoj

  Na našem YouTube kanalu možete pogledati i tri videa o vegetarijanstvu kod djece:
  Vegetarijanska i veganska prehrana za djecu
  Djeca i veganstvo
  Djeca i vegetarijanstvo

  Među članovima Udruge mnogo je djece i odraslih odgojenih na veganskoj ili vegetarijanskoj prehrani. Anegdotalno je zanimljivo da su to redom osobe koje su rijetko ili nikad bile bolesne u odnosu na svoje vršnjake kroz cijelo odrastanje.

 • Upit (N. N.):

  Koji su izvori vitamina B12 na veganskoj prehrani i je li pomanjkanje vitamina B12 opasno za zdravlje?

  Odgovor (Mag. nutr. Ivana Šimić):

  Vitamin B12 vegani uzimaju kroz suplemente ili obogaćene namirnice. Iako postoje naznake da smo nekada vitamin B12 dobivali prehranom, zbog današnjeg načina života, industrijske proizvodnje hrane, osiromašenja tla te zagađenja, njega u prirodi više nema. Alge poput spiruline nisu adekvatan izvor vitamina B12. Stoga je potrebno uzimati veganski nadomjestak vitamina B12, koji se dobiva potpuno prirodnim putem. 

  Zalihe vitamina B12 obično traju 5 do 6 godina, a poremećaji vezani uz nedostatak primjećuju se tek nakon desetak godina, što svakako treba spriječiti. Treba posebno naglasiti da se nedostatak vitamina B12 ne javlja samo kod vegana, već i kod ostalih načina prehrane, osobito kod osoba starijih od 50 godina.

  Važno je biti odgovoran prema vlastitom zdravlju i redovito uzimati nadomjestak B12 u obliku tableta, injekcija, spreja ili namirnica obogaćenih vitaminom B12.

  O vitaminu B12 možete pročitati u člancima: Veganstvo i vitamin B12 i Mitovi o B12.

 • Upit (N. N.):

  Gdje se mogu nabaviti 100% prirodna bio soja i njezini proizvodi? Postoje podaci da je preko 90% soje GMO.

  Odgovor (Mag. nutr. Ivana Šimić):

  U ekotrgovinama i ostalim trgovinama može se kupiti soja koja nije genetski modificirana i ima certifikat o tomu. To najlakše možete provjeriti čitanjem deklaracija na proizvodu. 

  Nažalost, veliki postotak soje zaista jeste genetski modificiran. Najveći dio te soje koristi se za prehranu životinja, a često se nađe i u mesnim prerađevinama poput pilećih salama.

 • Upit (S. S.):

  Koja je nutritivna vrijednost sejtana?

  Odgovor (Mag. nutr. Ivana Šimić):

  Sejtan ili pšenično meso je visokoproteinska namirnica dobivena od pšeničnog brašna i vode. Dobar je izvor proteina, siromašan mastima i ugljikohidratima. Budući da je biljnog porijekla, ne sadrži kolesterol. 100 g svježeg sejtana sadrži oko 147 kcal, 26,7 g proteina, 1,6 g masti te 6,2 g ugljikohidrata. Od minerala su u sejtanu prisutni željezo, kalij, kalcij te magnezij.

  Kada se izmiješaju pšenično brašno i voda u tijesto, višekratnim ispiranjem odstranjuje se škrob, a ostaje proteinska frakcija gluten. Kuhanjem te mase se, uz dodavanje začina, dobiva sejtan spreman za daljnju upotrebu.

  Sejtan se može pripremiti kod kuće na različite načine, a detaljnije upute za njegovu pripremi možete pročitati ovdje.

  Točne vrijednosti sejtana možete naći u prehrambenim tablicama.

 • Upit (N. N.):

  Trebaju li vegani brinuti zbog još nekog vitamina osim B12?

  Odgovor (Veganopolis tim):

  Uravnoteženom prehranom možete unijeti sve potrebne nutrijente, dok vitamin B12 vegani uzimaju kroz suplemente ili obogaćene namirnice.

  Od ostalih nutrijenata važno je pripaziti na vitamin D ako ne boravite dovoljno na otvorenome, s obzirom na to da je najvažniji izvor vitamina D djelovanje sunca na kožu.

  Više o vitaminu D možete pročitati ovdje.

  Za više informacija o potrebnim nutrijentima u prehrani pročitajte tekstove: Bez nedostatka nutrijenata i Prehrambene tablice za vegansku prehranu. Tu možete vidjeti koji se nutrijenti nalaze u kojoj hrani i kako se uravnoteženo hraniti.

Kako bi vam omogućili bolje korisničko iskustvo, ova stranica pohranjuje vaše kolačiće (cookies). Više informacija